Beschermd wonen
Over beschermd wonen..
________________
Wanneer je als jongvolwassene tussen de 18 en 27 jaar een indicatie Beschermd Wonen hebt, dan kun je hiermee ook bij De Schakels terecht.
Onze Beschermd Wonen aanpak kenmerkt zich door de afwezigheid van een groepssetting. Je komt dus niet op een groep terecht waar je gezamenlijk moet eten en dagelijkse groepsactiviteiten hebt.
Dit maakt het net even anders.
Het herstel van het gewone leven staat centraal. Net als andere leeftijdsgenoten die op kamers wonen krijg je een eigen kamer en zijn er gedeelde voorzieningen. Om de communicatie goed te laten verlopen is er een groepsapp met de huisgenoten en je begeleider. Ook is er wekelijks een eetmoment met elkaar, zodat het reilen en zeilen kan worden besproken. Afhankelijk van de behaalde doelen is het mogelijk om door te stromen naar een Begeleid Wonen locatie of een eigen studio.
Bij het Beschermd Wonen verblijven maximaal vier bewoners in een huis. Dit kunnen jongeren zijn die ook begeleiding ontvangen van De Schakels. Je krijgt je eigen kamer, maar de keuken, toilet en douche deel je met elkaar. Gezamenlijk dragen jullie zorg voor jullie leefomgeving.
Belangrijk om te weten is dat we géén voorraadkast hebben met één soort ranja, twee soorten koekjes en drie verschillende merken chips. Ook krijg je geen magnetronmaaltijden. Bij het herstel van het gewone leven vinden we het belangrijk dat je zoveel mogelijk leert om zelfstandig te worden. Het doel is dat je zelf een weekmenu kunt maken, dat jij je eigen boodschappen leert doen en dat je weet hoe je moet koken. We kunnen het voordoen, we kunnen het samen doen en jij kunt het nadoen. Afhankelijk van je begeleidingsvraag maken we aan tafel een lijstje, doen we boodschappen en gaan we samen koken. Je uitgaven schrijf je op in een kasboek, zodat je ziet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Kortom… we volgen je nauwgezet totdat je het allemaal gewoon zelf kunt.
De begeleiding vindt meestal plaats op afgesproken momenten en daarnaast is je begeleider 24/7 bereikbaar. Samen met je begeleider maak je een perspectiefplan met doelen en maak je afspraken over de ondersteuning die je nodig hebt.